Τι είναι το οδοντικό εμφύτευμα;
Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια τεχνητή ρίζα που τοποθετείται στο οστό της γνάθου. Η μορφή του είναι όπως της μεταλλικής βίδας ενώ το υλικό του είναι το τιτάνιο. Οι ιδιότητες του τιτανίου είναι τέτοιες που ο οργανισμός το αποδέχεται και μάλιστα τόσο καλά  που δεν χρειάζονται πολλά ώστε να στηριχτούν όλα τα δόντια που λείπουν.
Μπορεί ο οποιοσδήποτε να δεχτεί εμφυτεύματα;
Σχεδόν ναι. Κάποιος βέβαια που θα μπορούσε να αντέξει μια εξαγωγή δοντιού ή μια ενδοστοματική επέμβαση. Χρειάζεται να υπάρχει υγιής κατάσταση ούλων και καλή ποιότητα και ποσότητα οστού.
 Το βαρύ κάπνισμα θα πρέπει να μειωθεί και αν υπάρχει ιστορικό ακτινοθεραπείας ή καρδιακή νόσος να εκτιμηθεί σε ατομικό επίπεδο.
 Ο σακχαρώδης διαβήτης πρέπει επίσης να υπολογιστεί…
Μπορούν τα εμφυτεύματα σ' όλες τις περιπτώσεις να αντικαταστήσουν δόντια που χάθηκαν;
Συνήθως ναι. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την ποιότητα του οστού που απέμεινε στη θέση των δοντιών που χάθηκαν. Υπάρχουν εξετάσεις που θα βοηθήσουν τον Οδοντίατρο να εξακριβώσει την κατάσταση. Σε πραγματική έλλειψη οστού θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν μοσχεύματα. Σχεδόν σε όλες! Φυσικά πρέπει να εξεταστούν τα ανατομικά δεδομένα, οι λειτουργικές, αλλά και οι αισθητικές ανάγκες του ασθενή. Επίσης ένα καλό ιατρικό ιστορικό είναι απαραίτητο.
΄Εχω
Βέβαια. Με τα εμφυτεύματα μπορείτε να αντικαταστήσετε από ένα έως όλα τα δόντια που χάσατε.
Εμφύτευμα δοντιού ή συμβατική γέφυρα;
; Αυτή είναι η πιο συνήθης ερώτηση. Αν και πότε χρησιμοποιείται η σταθερή (μόνιμη) γέφυρα ή το εμφύτευμα για την αντικατάσταση ενός ή περισσοτέρων δοντιών όταν αυτά έχουν βγει. Αν για παράδειγμα χαθεί ένας τραπεζίτης τότε για να αντικατασταθεί με γέφυρα ο Οδοντίατρος θα έπρεπε να τροχίσει τα δύο διπλανά δόντια. Το επόμενο και το προηγούμενο δηλαδή ώστε να κατασκευαστούν δύο θήκες (στεφάνες) στα δύο αυτά τα δόντια που θα συγκρατούν το γεφύρωμα το οποίο θα είναι στη θέση αυτού που λείπει. Αν ο Οδοντίατρος τοποθετούσε ένα εμφύτευμα αυτό θα έμπαινε στη θέση του δοντιού που λείπει και επάνω σ΄ αυτό θα στήριζε μία στεφάνη. Βέβαια με το εμφύτευμα δεν χρειάζεται να τροχιστούν τα διπλανά δόντια και εκτός από το χαμένο δόντι αντικαθίσταται και η χαμένη ρίζα. Ανάλογα με την εμπειρία του Οδοντιάτρου προτείνεται ως πιο πλεονεκτικό το ένα ή το άλλο σχέδιο. Εγώ θα προτιμούσα να τοποθετήσω ένα εμφύτευμα και επάνω σε αυτό να τοποθετήσω μια στεφάνη. Η μακροβιότητα σε αυτήν την περίπτωση θα έχει να κάνει μόνο στο ίδιο το εμφύτευμα. Στην περίπτωση της γέφυρας η μελλοντική βλάβη ενός στηρίγματος θα πολλαπλασίαζε τις απώλειες των δοντιών με συνέπεια να τροχιστούν και άλλα δόντια κλπ. Το κόστος για την μία ή την άλλη επιλογή είναι παρόμοιο με ακριβότερο τις περισσότερες φορές αυτού του εμφυτεύματος και διαφέρει από ιατρείο σε ιατρείο. Για το κόστος των εμφυτευμάτων στο δικό μας ιατρείο μπορείτε να πατήσειτε τον σύνδεσμο “Κόστος Εμφυτευμάτων“. Η τιμή του εμφυτεύματος με την χειρουργική του τοποθέτηση προσδιορίζεται στα 350 Ευρώ με λεπτομέρειες για όλες τις επιμέρους παροχές …
Πονάνε τα οδοντικά εμφυτεύματα κατά την τοποθέτησή τους;
Η διαδικασία τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος είναι μια σχετικά απλή διαδικασία (από Οδοντιάτρους που έχουν εμπειρία) και γίνεται με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας. Δεν υπάρχει πόνος κατά την διάρκεια της τοποθέτησης αφού η περιοχή είναι αναισθητοποιημένη. Όταν μετά από τρεις με τέσσερις ώρες περάσει η δράση της αναισθησίας υπάρχει μια ελαφριά δυσανεξία που όμως με ένα απλό παυσίπονο ξεπερνιέται. Όπως και να έχει ο κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά τόσο στον πόνο όσο και στο πρήξιμο. Συνήθως όμως δεν παρατηρούνται προβλήματα τα οποία δεν λύνονται μέσα σε λίγες ημέρες. Ο έμπειρος Οδοντίατρος θα σας ενημερώσει ανάλογα αμέσως μετά την διαδικασία και θα σας κατευθύνει ώστε να αντιμετωπιστούν εγκαίρως κάποια σπάνια συμβάματα.
Ποιος είναι υποψήφιος για ένα οδοντικό εμφύτευμα;
Κάθε ασθενής που έχει χάσει ένα ή περισσότερα δόντια μπορεί να δεχτεί εμφύτευμα. Οι βασικές προϋποθέσεις είναι η απουσία ανεξέλεγκτου διαβήτη, ο αλκοολισμός όταν μάλιστα συνδυάζεται με υπέρμετρο κάπνισμα και κάποια φάρμακα που θα πρέπει να σταματήσουν για κάποιες μέρες πριν την εμφύτευση. Όσο περισσότερο οστό βρίσκεται στη θέση των απολεσθέντων δοντιών τόσο πιο απλή γίνεται η διαδικασία. Όσο πιο έμπειρος είναι ο Οδοντίατρος τόσο πιο εύκολα μπορεί να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες ακόμη και όταν το οστό απουσιάζει.
Τι ποσοστά επιτυχίας έχουν τα οδοντικά εμφυτεύματα;
; Τα ποσοστά επιτυχίας είναι πολύ καλά. Με την βελτίωση των εμφυτευμάτων, της τεχνικής, αλλά και της εμπειρίας τα ποσοστά ξεπερνούν το 95%. Αν και η ποιότητα του οστού διαφέρει από άτομο σε άτομο, όπως διαφέρει και η πυκνότητα του οστού από την άνω με την κάτω γνάθο στο δικό μας ιατρείο τα ποσοστά επιτυχίας ξεπερνάν και το 98%. Βέβαια το δύο τις εκατό αν και είναι από τα μικρότερα ποσοστά στην ιατρική πράξη δεν πρέπει να αγνοείται και να εξηγείται από τον οδοντίατρο.
Είναι η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων επώδυνη; Πόση ώρα διαρκεί;
Η τοποθέτηση στο ιατρείο γίνεται με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής δεν πονάει καθόλου. Μετά την επέμβαση συνήθως η παρακεταμόλη είναι αρκετή. Σπάνια θα χρειαστεί να πάρουμε κάποια αντιφλεγμονώδη (ibuprofen) τα οποία δεν τα συστήνουμε κιόλας. Η διάρκεια της τοποθέτησης εξαρτάται από τον αριθμό των εμφυτευμάτων και την ανατομία του οστού. Κυμαίνεται από 20′ έως 2 ώρες.
Τι μπορεί να συμβεί με την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος;
Ο Οδοντίατρος πρέπει να γνωρίζει καλά την περιοχική ανατομία (πάχος και αντοχή βλεννογόνου, πορεία οστού κλπ), την θέση του κάτω φατνιακού νεύρου, του ιγμορείου και της κοιλότητας της μύτης. Επιπλοκές συνήθως εμφανίζονται στην σπάνια περίπτωση (στο δικό μας ιατρείο λιγότερο από 2%) όταν ο οργανισμός δεν δέχεται το εμφύτευμα ή όταν η προσθετική επάνω στο εμφύτευμα παρουσιάσει πρόβλημα. Στην πρώτη περίπτωση το εμφύτευμα πρέπει να αφαιρεθεί. Το οστό τότε επουλώνεται όπως μετά την εξαγωγή ενός δοντιού. Η δεύτερη (περίπτωση προσθετικής) πρέπει έγκαιρα να διαγνωστεί και επιδέχεται λύσης.
Τι θα συμβεί αν απορριφθούν τα οδοντικά εμφυτεύματα;
Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί κάποιο εμφύτευμα να αποτύχει ή όπως απλά λέγεται να αποβληθεί. Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως υπάρχει μια ελαφριά φλεγμονή γύρω από αυτό που οπτικά εκδηλώνεται με πιο έντονο κόκκινο χρώμα των ούλων και ένα ελαφρύ πρήξιμο. Το κόκαλο γύρω του αραιώνει και το εμφύτευμα αρχίζει να κουνιέται. Η διαδικασία συνήθως συνοδεύεται από μία ελαφριά ενόχληση. Συμπτώματα φλεγμονής όταν είναι στην αρχή μπορεί να αντιμετωπιστούν. Αν όμως το εμφύτευμα αρχίσει να κουνιέται τότε αυτό πρέπει να απομακρυνθεί. Η διαδικασία αφαίρεσης είναι απλή, γρήγορη και ανώδυνη. Ανάλογα την περίπτωση μετά την αφαίρεση μπορεί να τοποθετηθεί ένα μεγαλύτερο εμφύτευμα από το αρχικό μέγεθος. Τα ποσοστά αποτυχίας είναι της τάξης του 2-5% (στο ιατρείο μας λιγότερο από 2%) και εμφανίζονται συνήθως σε άτομα με ελαττωμένη αμυντική ικανότητα του οργανισμού και σε άτομα με εθισμό στο αλκοόλ που είναι ταυτόχρονα και μανιώδεις καπνιστές. Η γνώση της σύγχρονης εμφυτευματολογίας, η σωστή διάγνωση, το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας και η αρτιότητα και εμπειρία του Οδοντιάτρου ελαχιστοποιούν τις δυσάρεστες εκπλήξεις …
Ποιον πρέπει να συμβουλευτείτε για τα οδοντικά εμφυτεύματα;
Η ερώτηση είναι βέβαια σε ποιον πάτε όταν πρέπει να αντικαταστήσετε ένα ή περισσότερα χαμένα δόντια. Η απάντηση βέβαια είναι ότι πρέπει να εμπιστευτείτε τον Οδοντίατρό σας, τον οποίο έχετε επιλέξει επειδή είναι ενημερωμένος στις σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης του, είναι έμπειρος και βέβαια τοποθετεί εμφυτεύματα. Ένας Οδοντίατρος που ασχολείται με την χειρουργική στόματος, έχει μετεκπαιδευτεί στην περιοδοντολογία και την προσθετική σίγουρα είναι πιο καταρτισμένος και ικανός στη διάγνωση και στη θεραπεία. Όλες οι στατιστικές δείχνουν ότι ο έμπειρος Οδοντίατρος, αυτός που ασχολείται περισσότερα χρόνια και έχει αντιμετωπίσει περισσότερα περιστατικά έχει καλύτερα ποσοστά επιτυχίας. Στην επιλογή βέβαια παίζει ρόλο η εμπιστοσύνη που σας εμπνέει, οι ικανοποιημένοι ασθενείς του, η φήμη του…
Είναι η Εμφυτευματολογία εξειδίκευση της Οδοντιατρικής;
Όχι δεν είναι. Βασίζεται όμως στην προσθετική, στην χειρουργική στόματος και των ιγμορείων, στην ανατομία, την περιοδοντολογία, στην αισθητική οδοντιατρική. Η αποκλειστική ενασχόληση του Οδοντίατρου με την εμφυτευματολογία, η εκπόνηση επιστημονικών μελετών, η διδακτορική διατριβή κλπ βοηθούν στην καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών μέσα από την πείρα που αποκτάει.
Γιατί τα εμφυτεύματα έχουν γίνει τόσο δημοφιλή;
Ο κόσμος αντιλαμβάνεται τα πλεονεκτήματα της τοποθέτησης των εμφυτευμάτων και μέσα από τις ήδη θετικές εμπειρίες ασθενών που δέχτηκαν εμφυτεύματα πείστηκε για την ωφελιμότητα, την μακροβιότητα, αλλά και την απλότητα της επέμβασης. Βέβαια μεγάλο ρόλο έπαιξε και η μείωση του χρόνου αναμονής για την προσθετική αποκατάσταση, όπως και η πτώση του κόστους μέσα από τον ανταγωνισμό των εκατοντάδων εταιριών.
Μέσα σε πόσο καιρό μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα οδοντικά εμφυτεύματα στη μάσηση;
Το αρχικό πρωτόκολλο απαιτούσε μια περίοδο αναμονής ανάμεσα στην πρώτη και την δεύτερη φάση. Έξι μήνες για την άνω γνάθο και τέσσερις για την κάτω. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι χρόνοι αυτοί μειώθηκαν. Στο δικό μας ιατρείο ο μέσος χρόνος αναμονής είναι λιγότερος από 2 μήνες. Στο διάστημα αυτό βέβαια τοποθετούνται προσωρινές αποκαταστάσεις ώστε ο ασθενής να έχει την απαραίτητη αισθητική και λειτουργική κάλυψη. Σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται η άμεση κατασκευή της μόνιμης προσθετικής εργασίας πράγμα που σημαίνει ότι αμέσως μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος αρχίζουμε την διαδικασία της κατασκευής της προσθετικής αποκατάστασης. Σε αυτή την περίπτωση όταν συνηγορεί η ηλικία του ασθενή και οι ανατομικές συνθήκες μπορεί να τοποθετηθεί το εμφύτευμα και μάλιστα ταυτόχρονα με την εξαγωγή του δοντιού, να ληφθούν μέτρα. Ο χρόνος αναμονής σε αυτή την περίπτωση είναι λιγότερος από 24 ώρες.
Τι γίνεται με την αισθητική κατά την διάρκεια της επούλωσης; Μένει ο ασθενής χωρίς δόντια;
Όχι ο ασθενής δεν μένει χωρίς δόντια. Ανάλογα με την περίπτωση αν η θεραπεία αποφασιστεί να γίνει σε δύο φάσεις τότε κατασκευάζεται μια προσωρινή προσθετική εργασία που θα αντικατασταθεί από την μόνιμη μετά την πάροδο της περιόδου επούλωσης (δύο μήνες). Αν η περίπτωση χαρακτηριστεί άμεση τότε αμέσως μετά την εμφύτευση αρχίζει η διαδικασία της προσθετικής αποκατάστασης. Όπως και να έχει τις πρώτες ημέρες πάντα συστήνονται μαλακές τροφές.
Τι είναι το οστικό μόσχευμα και πότε χρησιμοποιείται;
Κατά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος μερικές φορές υπάρχει η ανάγκη της πρόσθετης τοποθέτησης οστού για την καλύτερη πορεία της θεραπείας. Το καλύτερο αποτέλεσμα το δίνει το οστό του ίδιου του ασθενή. Στο ιατρείο μας αυτό είναι μια πολύ συνηθισμένη διαδικασία που είναι και απλή. Κατά την διάρκεια της παρασκευής της κοιλότητας για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος υπάρχει ένα φίλτρο στη συσκευή αναρρόφησης το οποίο κατακρατά το οστό που αποκόβεται. Αυτό το οστό του ίδιου του ασθενή το επαναχρησιμοποιούμε εκεί που χρειάζεται. Όταν υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη ποσότητα οστού τότε χρησιμοποιούμε συνθετικό, βοδινό ή ανθρώπινο.  Το συνθετικό δεν δίνει τόσο καλά αποτελέσματα όσο το βοδινό ή το ανθρώπινο. Τα δύο τελευταία είναι απόλυτα ελεγμένα και έτσι παρασκευασμένα που είναι αδύνατον να προξενήσουν κάτι στον ασθενή.
Δόντια σε μια μέρα;
Η εξέλιξη της εμφυτευματολογίας έχει στόχο την καλύτερη θεραπεία του ασθενή που περιλαμβάνει και τους ταχύτερους χρόνους αποκατάστασης. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις όπως η ποιότητα και η ποσότητα του οστού υπάρχουν οι δυνατότητες της άμεσης προσθετικής αποκατάστασης. Πιο ασφαλής όμως μέθοδος είναι αυτή της μεθύστερης αποκατάστασης. Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούνται και οι δυο μέθοδοι. Ναι υπάρχει η δυνατότητα λοιπόν να μπορέσει ο ασθενήςής μέσα σε μία μέρα να έχει τελειώσει ακόμη και με την προσθετική αποκατάσταση. Όταν δεν υπάρχει ενεργή φλεγμονή και εκροή πύου από το δόντι που θα εξαχθεί, όταν υπάρχει οστική επάρκεια και πύκνωση, όταν δεν υπάρχει έντονος βρουξισμός κλπ, δηλαδή μετά από προσεκτική μελέτη των διαγνωστικών στοιχείων τότε ναι μιλάμε για εμφυτεύματα δοντιού σε μία μέρα.
Αν αρχίσω τη διαδικασία εμφύτευσης πόσο δεσμευμένος/η θα είμαι;
Αν επιλεχθεί ο τρόπος της άμεσης αποκατάστασης η όλη διαδικασία και με την προσθετική διαρκεί 2 με 3 εργάσιμες ημέρες. Άρα μετά από 2 – 3 ημέρες μπορείτε να ταξιδέψετε.
Αν επιλεγεί ο τρόπος της μεθύστερης αποκατάστασης, εμείς ενθαρρύνουμε τους ασθενείς να συνεχίσουν τις όποιες δραστηριότητες τους. Συνήθως η επόμενη μέρα από την επέμβαση είναι αυτή που μπορεί να δώσει κάποια συμπτώματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ασθενής πρέπει να κάτσει σπίτι.
Επίσης παροτρύνουμε τον ασθενή να τον δούμε μετά από 14 ημέρες.
Μετά από αυτό, στον ενάμιση μήνα ακολουθεί το στάδιο της προσθετικής το οποίο διαρκεί 3-5 εργάσιμες ημέρες. Στο ενδιάμεσο ασφαλώς ο ασθενής μπορεί να κάνει όποια δραστηριότητα θέλει φορώντας πάντα την προσωρινή αποκατάσταση που θα του έχουμε φτιάξει.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των οδοντικών εμφυτευμάτων;
Τα οδοντικά εμφυτεύματα βελτιώνουν την εμφάνιση γιατί μοιάζουν και δίνουν την αίσθηση των δικών μας δοντιών.
  • Βελτιώνουν την ομιλία και την άνεση.
  • Κάνουν ευκολότερη τη μάσηση και δίνουν πίσω το χαμόγελο επαναφέροντας την αυτοεκτίμηση που χάθηκε με την απώλεια των δοντιών.
  • Καλυτερεύουν την στοματική υγεία αφού δεν χρησιμοποιούν τα δίπλα δόντια και διαρκούν για πάρα πολλά χρόνια.
  • Με τη σωστή φροντίδα η διάρκειά τους είναι για ολόκληρη τη ζωή.
  • Είναι πιο επιθυμητά και εύχρηστα αφού δεν κουνιούνται μέσα στο στόμα και δεν χρειάζονται κόλλες για να μείνουν στη θέση τους.
Είναι τα οδοντικά εμφυτεύματα ακόμη σε πειραματικό στάδιο;
ΟΧΙ βέβαια! Υπάρχει μεγάλη ιστορία υψηλής επιτυχίας των σύγχρονων εμφυτευμάτων που ξεπερνά τα 45 χρόνια και ακόμη μεγαλύτερη ιστορία χρήσης των οδοντικών εμφυτευμάτων. Παρόλο που καμία ιατρική επέμβαση δεν φτάνει το 100% επιτυχίας, η σύγχρονη τεχνολογία κατατάσσει τα οδοντικά εμφυτεύματα στα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στα χέρια ενός καλά εκπαιδευμένου και έμπειρου Οδοντιάτρου. Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι πλέον πιστοποιημένα από οργανισμούς όπως το FDA και η ADA που είναι από τους αυστηρότερους διεθνείς οργανισμούς.
Μετά από μία απονεύρωση το δόντι μου έσπασε και πρέπει να το βγάλω. Μπορώ να βάλω εμφύτευμα;
Τα απονευρωμένα δόντια σπάνε πιο εύκολα είναι αλήθεια. Παλαιότερα αφαιρούνταν το υπόλοιπο του δοντιού, τροχίζονταν τα διπλανά δόντια δυστυχώς και κατασκευάζονταν μια γέφυρα. Τώρα με το εμφύτευμα δεν καταστρέφουμε άλλα δόντια και ταυτόχρονα έχουμε και μία ρίζα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μελλοντικά ως στήριγμα.